OLTASSA BE GYERMEKÉT! ÖNÉ A DÖNTÉS!

Kedves Szülő/Gondviselő!

Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a – korábban indiainak nevezett – vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

Rövidebb a lappangási ideje

A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Tehát rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé, amelynek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.

Fertőzőbb, gyorsabban terjed

A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60%-kal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

Más tünetek is jellemzőek

A delta variánsa az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a tünetei is némiképp módosulhatnak.

A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban

  • fejfájást,
  • torokfájást,
  • orrfolyást,
  • tüsszögést,
  • hőemelkedést,
  • bágyadtságot és levertséget okoz,
  • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.
  • Az emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák.
  • Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe!

A még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el.  A vírus és annak mutánsai ellen a védőoltás jelenti a megoldást. Legnagyobb veszélyben a még beoltatlanok vannak, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

Fontos, hogy mindenki beoltassa magát. A vírus terjedését így tudjuk mielőbb megállítani annak érdekében, hogy a védettségi igazolvány használata ne térjen vissza a szórakozó-, illetve vendéglátóhelyeken, mozikban, valamint különböző rendezvényeken! A vakcinák veszélytelenek és ingyenesek, csak velük vehetjük fel a harcot a járvány ellen! Csak az oltásoknak köszönhetően tudunk vigyázni szeretteinkre és gyermekeinkre! Öné a döntés! Ha már gyermeke betöltötte a 12. életévét, ne habozzon, regisztrálja az alábbi linken, majd foglaljon időpontot és válassza ki az Önhöz legközelebb eső oltópontot.

Regisztráció: https://vakcinainfo.gov.hu/

Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

 

Az oltás a leghatásosabb megoldás (videó):

https://www.youtube.com/watch?v=n6lvXbO5gho

 

 

 

 

 

 Forrás: https://vakcinainfo.gov.hu/

OLTASSA BE GYERMEKÉT! ÖNÉ A DÖNTÉS!
Visszahívást kérek
close slider

Kapcsolatcaptcha


Skip to content