Jelenlegi hely

Címlap » Képzések
Iskolánk képzései
 

 

      Turisztika ágazat:


      A tanulók sikeres érettségi vizsga esetén érettségi bizonyítványt szereznek.

Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
Képzési idő: 4 év
Képzési forma: nappali tagozat
Idegen nyelv oktatása: angol, német
Felvételi követelmények: nincs
A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 6- 7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
Jelentkezés: az általános iskolán keresztül
Érettségivel megszerezhető a szállodai recepciós végzettség
Az érettségi vizsga egyik vizsgatárgya a szakmai tárgy.
A szakmai tantárgyak beszámításával az érettségi után 1 év alatt szerezhetnek  szakképesítést / Turisztikai szervező, értékesítő /

 

 

A turisztikai szervező, értékesítő szakember korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel, továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

- komplex módon átlátni a vállalkozás valamennyi munkafolyamatát, és a felső vezetés utasítása alapján irányítani

- működtetni a vállalkozás internetes oldalát

- közreműködni a vállalkozás üzleti stratégiájának, szervezeti működésének kialakításában, illetve a cégarculat meghatározásában

- összeállítani a vállalkozás árualap-kínálatát, megszervezni az értékesítés munkafolyamatait

- komplex feladatokat végrehajtani, irányítani, ellenőrizni (továbbképzések szervezése, bonyolítása, pályázatok készítése)

- üzleti kapcsolatot tartani a turisztikai piac szereplőivel

- biztosítani a folyamatos munkamenetet a vállalkozás minden munkaterületén


 

Vendéglátóipar ágazat:

 

·         A tanulók sikeres érettségi vizsga esetén érettségi bizonyítványt szereznek.

  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 4 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 6-7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Az érettségi vizsga egyik vizsgatárgya a szakmai tárgy.
  • Érettségivel megszerezhető a pincér szakmai végzettség
  • A szakmai tantárgyak beszámításával az érettségi után 1 év alatt szerezhetnek  szakképesítést. /Vendéglátásszervező/

 

 

 

        Végzettség: államilag elismert Vendéglátásszervező-vendéglős szakképesítés

 

  • ·      OKJ szám: 54 811 01

  •  A vendéglátó egységet üzemeltet. Irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási, a gazdálkodási tevékenységeket. Kínálatot állít össze, irányítja a marketing tevékenységet (üzletpolitika, marketingstratégia, cégarculat, reklám). Magas fokú kommunikációs képességekkel rendelkezik. Kapcsolatot tart a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági‐ , munka‐ és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
  • A vendéglátásszervező-vendéglős feladatai:
  • vállalkozás alapítása és működtetése
    üzleti terv készítése
    gazdálkodás, gazdasági elemzéseket végzése
    vendéglátó üzlet napi munkájának szervezése, irányítása
    piackutatás végzése, elemzése (igények felmérése, az üzlet kínálatának meghatározása)
    reklámtevékenység koordinálása
    panaszkezelés
    szóbeli és írásbeli kommunikáció magyar és idegen nyelven
    termelő és értékesítő tevékenységet végzése


      Jellemző munkakörök vendéglátásszervező-vendéglős végzettségűek számára:

      Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője
Pl. cukrászdavezető, csárda üzletvezetője, étterem üzletvezetője, éttermi és rendezvényigazgató, éttermi igazgató, hidegkonyha
vezető, vendéglő üzletvezetője, munkahelyi étkezde vezetője, szállodai cukrászda üzletvezetője, szállodai salátabár üzletvezetője

 

 

 

 

Szakács:

 

·         A tanulók sikeres szakmai vizsga esetén OKJ bizonyítványt szereznek.

 

  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 3 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi és pályaalkalmassági orvosi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Szakmai vizsgával megszerezhető a szakács szakmai végzettség
  • A 3 év beszámításával a sikeres szakmai vizsga után 2 év alatt szerezhetnek  érettségi bizonyítványt.

 

 

 

A szakács elsődleges feladata az ételek elkészítése különböző nyers- vagy félkész alapanyagokból. A kiválasztott nyersanyagokat gondosan elő kell készíteni: hámozni, tisztítani, feldarabolni. Majd mindet a megfelelő edényben a tűzhelyen vagy a sütőben elkészíteni, ízesíteni.  Lehetőség nyílik új íz kombinációkat kitalálni, és a hagyományostól eltérően fűszerezni.

Az elkészítést követően a tálaláskor ismét jöhet a kreativitás, kiválasztani az ételnek megfelelő tányért, amiből manapság elég sokféle választék található mind méretben-, formában-, mintában- és színben. Ezt követően az ételt úgy elhelyezni a tányéron, hogy az kívánatos legyen. Fontos az étel formája, valamint megfelelő díszítése, hogy igazán gusztusos étel kerüljön a vendég elé, aki nagy elégedettséggel fogyassza és hírét adja, hogy az adott étteremben milyen finomat evett!

 

 

 

Pincér:

 

·         A tanulók sikeres szakmai vizsga esetén OKJ bizonyítványt szereznek.

 

  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 3 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi és pályaalkalmassági orvosi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Szakmai vizsgával megszerezhető a pincér szakmai végzettség
  • A 3 év beszámításával a sikeres szakmai vizsga után 2 év alatt szerezhetnek  érettségi bizonyítványt.

 

A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózatiegységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendég által igényelt, illetve ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Munkája során:

– előkészíti munkaterületét, gondoskodik az értékesítéshez szükséges gépek, berendezések és felszerelések előkészítéséről,

 

 – a felszolgálásra kerülő árukat kivételezi, és a szakmai előírásoknak megfelelően előkészíti,

 

 – fogadja a vendéget, a megrendelt, illetve ajánlott ételeket és italokat felszolgálja, elvégzi a vendég fizettetését, 

 

– a felszolgáláshoz kapcsolódóan különböző szolgáltatásokat nyújt a vendégeknek, – elvégzi az értékesítéshez kapcsolódó számviteli feladatokat, 

 

– tevékenységét önállóan vagy munkatársakkal együtt irányítással, illetve irányítás nélkül végzi, 

 

– betartja a szakmájára vonatkozó munka- és balesetvédelmi, egészségügyi, valamint egyébhatósági előírásokat

 

 

 

Cukrász:

 

 

 

  • A tanulók sikeres szakmai vizsga esetén OKJ bizonyítványt szereznek.
  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 3 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi és pályaalkalmassági orvosi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Szakmai vizsgával megszerezhető a cukrász szakmai végzettség
  • A 3 év beszámításával a sikeres szakmai vizsga után 2 év alatt szerezhetnek  érettségi bizonyítványt.

 

 

 

 

 

A Cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:


 A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

 


A szakképesítéssel rendelkező képes:

   

      Saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni cukorkészítményeket előállítni bevonó anyagokat készíteni, felhasználni cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni uzsonnasüteményeket készíteni teasüteményeket készíteni kikészített süteményeket készíteni, hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni pohárkrémeket, készíteni bonbonokat készíteni tányérdesszerteket készíteni alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni

 

 

 

 

Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

 

Corvin Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

OM azonosító: 203039

 

 

 

Cím

Hódmezővásárhely, Városház u. 1.

Telefonszám

62/242 011

Fax

62/241 806

E-mail

corvin@hiszk.hu

Honlap

www.corvin.hiszk.hu

Intézményvezető neve

Oláh Attila

Intézményvezető e-mail címe

olahattila@hiszk.hu

Pályaválasztási felelős neve

Pótáriné dr. Hojcsi Zsuzsanna

Pályaválasztási felelős e-mail címe

phzs@hiszk.hu

 

 

SZAKGIMNÁZIUMI  OSZTÁLYOK

Ágazat

Kódszám

Képzési forma

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

Vendéglátóipar

2010

nappali

4+1

34

Turisztika

2030

nappali

4+1

17

Általános képzés (9-12. évfolyam)

 

 

Szükséges iskolai végzettség

 

8 évfolyamos általános iskola

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Egészségügyi szakmai alkalmasság

Integrált felkészítés

Fogadunk SNI, BTM-N tanulókat

A jelentkezés módja és határideje

Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon a 13/2018. (VI. 14.) EMMI rendelet 2. számú mellékletének megfelelően 2019.02.18-ig.

Írásbeli felvételi vizsga

Nincs

Szóbeli felvételi vizsga

Nincs

A felvételi döntés alapja

Az 5. 6. 7. osztályokban a tanév végén és a 8. osztályban félévkor (magyar nyelv, irodalom, történelem, idegen nyelv és matematika tantárgyakból) elért osztályzatok átlaga alapján rangsoroljuk a jelentkezőket. 100pontot lehet elérni összesen.

A felvételről való értesítés módja és ideje

Az iskola megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak 2019. április 30-ig.

A képzés kezdete

A 2019-2020-as tanév rendje szerint

Emelt szintű érettségire való felkészítés

Matematika, magyar, történelem, angol, német, testnevelés, ágazati szakmai  tantárgyakból

Emelt óraszámú képzés

Nincs

Oktatott idegen nyelvek:

Angol, német

Oktatott természettudományos tárgyak

9. évfolyam: komplex természettudományos tantárgy

9-11. évfolyam

·        

Vendéglátóipar ágazatban: földrajz

·        

Turisztika ágazatban: földrajz

A tanulmányokat záró vizsga

Szakmai érettségi vizsga

Megszerezhető mellék-szakképesítés

XXVI. Kereskedelem 2020: 34 341 01 Eladó

XXVII. Vendéglátóipar 2010: 34 811 03 Pincér

XXVIII. Turisztika 2030: 52 812 01 Szállodai recepciós

Kollégiumi elhelyezés

Van

Nyílt nap időpontja

2018. november 8.

2018. november 29.

Egyéb fontos tudnivalók

Választható érettségi vizsgatárgyak

Kötelezően választható: szakmai érettségi vizsga tantárgyak (5. tantárgy)

Választható (6. tantárgy): - földrajz,- testnevelés,- informatika.

 

 

 

SZAKKÖZÉPISKOLAI OSZTÁLYOK

Továbbtanulási lehetőségek a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező tanulók számára

Szakmacsoport

Szakképesítés

OKJ szám

Kód-szám

Képzési forma

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

Vendéglátás-turisztika

Szakács

34 811 04

2040

nappali

3

28

Vendéglátás-turisztika

Cukrász

34 811 01

2050

nappali

3

28

Vendéglátás-turisztika

Pincér

34 811 03

2060

nappali

3

28

 

Szükséges iskolai végzettség

8 évfolyamos általános iskola

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Egészségügyi szakmai alkalmasság.

Integrált felkészítés

Nincs

A jelentkezés módja és határideje

Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon a 13/2018. (VI. 14.) EMMI rendelet 2. számú mellékletének megfelelően 2019.02.18-ig.

A felvételi döntés alapja

A 7. osztályban a tanév végén és a 8. osztályban félévkor (magyar nyelv, irodalom, történelem, idegen nyelv és matematika tantárgyakból) elért osztályzatok átlaga alapján rangsoroljuk a jelentkezőket. 50 pontot lehet elérni összesen.

A felvételről való értesítés módja és ideje

Az iskola megküldi a felvételről vagy az elutasításról való értesítést a jelentkezőnek és az általános iskolának. 2019. április 30-ig

A képzés kezdete

2019-2020-as tanév rendje szerint

Oktatott idegen nyelvek

Angol, német

A tanulmányokat záró vizsga

Komplex szakmai vizsga

Kollégiumi elhelyezés

HSZC Cseresnyés Kollégiuma

Nyílt nap időpontja

2018. november 8.

2018. november 29.

Egyéb fontos tudnivalók

SNI, BTMN: A szakmai tantárgyak tanulása és értékelése alól nem adható felmentés, mert a szakmai és vizsgakövetelmények egyaránt mindenkire vonatkoznak.

 


 

SZAKKÖZÉPISKOLAI éretttségire felkészítő általános képzés

(12-13. évfolyam) szakmai vizsgával rendelkezők részére

Tanulmányi terület

Képzési forma

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

Intenzív nappali érettségire felkészítő

nappali

2

68

 

A képzés csak megfelelő létszám esetén indul.

 

Szükséges iskolai végzettség

OKJ szakmai végzettség

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Nincs

Integrált felkészítés

Nincs

A jelentkezés módja és határideje

Írásban, jelentkezési lapon az iskolában

2019. június- augusztus 23.

A felvételi döntés alapja

A jelentkezési sorrendben a létszámkeret betöltéséig mindenkit felveszünk, aki a sikeres szakmai bizonyítványát bemutatja.

A felvételről való értesítés módja és ideje

Az iskola megküldi a felvételről vagy az elutasításról való értesítést a jelentkezőnek  2019. augusztus 30-ig.

A képzés kezdete

A 2019-2020-as tanév rendje szerint

Emelt szintű érettségire való felkészítés

Nincs

Emelt óraszámú képzés

Nincs

Oktatott idegen nyelvek

Angol, német

A tanulmányokat záró vizsga

Érettségi vizsga

Kollégiumi elhelyezés

HSZC Cseresnyés Kollégiuma

Nyílt nap időpontja

2018. november 8.

2018. november 29.



SZAKKÉPZÉS

Továbbtanulási lehetőségek befejezett 10. szakgimnáziumi vagy gimnáziumi osztály végzettséggel vagy befejezett 11. szakközépiskolai végzettséggel:

Ágazat

Szakképesítés

OKJ szám

Képzési forma

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

Vendéglátóipar

Cukrász

34 811 01

nappali

2

14

Kereskedelem

Eladó

34 341 01

nappali

2

14

Vendéglátóipar

Pincér

34 811 03

nappali

2

14

Vendéglátóipar

Szakács

34 811 04

nappali

2

14

 

A képzés csak megfelelő létszám esetén indul.

 

 

 

Szükséges iskolai végzettség

 

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Egészségügyi és pályaalkalmassági orvosi igazolás 

Integrált felkészítés

Nincs

A jelentkezés módja

Írásban, jelentkezési lapon az iskolában

2019. június- augusztus 23.

A felvételi döntés alapja

A jelentkezési sorrendben a létszámkeret betöltéséig mindenkit felveszünk, aki a sikeres érettségi bizonyítványát bemutatja.

A felvételről való értesítés módja és ideje

Az iskola megküldi a felvételről vagy az elutasításról való értesítést a jelentkezőnek  2019. augusztus 30-ig.

A képzés kezdete

A 2019-2020-as tanév rendje szerint

Oktatott idegen nyelvek

Angol és német nyelv

A tanulmányokat záró vizsga

Komplex szakmai vizsga

Kollégiumi elhelyezés

HSZC Cseresnyés Kollégiuma

Nyílt nap időpontja

 

 

2018. november 8.

2018. november 29.

 


ÉRETTSÉGIHEZ KÖTÖTT SZAKKÉPZÉS

Érettségi vizsgával és szakmai ágazati érettségi vizsgával rendelkezők részére.

 

 

Ágazat

Szakképesítés

OKJ szám

Képzési forma

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

Vendéglátóipar

Vendéglátás szervező- vendéglős

54 811 01

nappali

2

28

Vendéglátóipar

Vendéglátás szervező- vendéglős

54 811 01

nappali

1 év*

28

Kereskedelem

Kereskedő

54 341 01

nappali

2

16

Kereskedelem

Kereskedő

54 341 01

nappali

1 év*

28

* csak az ágazatnak megfelelő szakmai érettségivel rendelkezők részére

A képzés csak megfelelő létszám esetén indul.

 

Szükséges iskolai végzettség

Érettségi vizsga

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Egészségügyi és pályaalkalmassági orvosi igazolás 

Integrált felkészítés

Nincs

A jelentkezés módja és határideje

Írásban, jelentkezési lapon az iskolában

2019. június 25 - augusztus 23.

A felvételi döntés alapja

A jelentkezési sorrendben a létszámkeret betöltéséig mindenkit felveszünk, aki a sikeres érettségi bizonyítványát bemutatja.

A felvételről való értesítés módja és ideje

Az iskola megküldi a felvételről vagy az elutasításról való értesítést a jelentkezőnek  2019. augusztus 30-ig.

A képzés kezdete

2019-2020-as tanév rendje szerint

Oktatott idegen nyelvek

Angol és német

A tanulmányokat záró vizsga

Komplex szakmai vizsga

Kollégiumi elhelyezés

HSZC Cseresnyés Kollégiuma

Nyílt nap időpontja

2018. november 8.

2018. november 29.

 

Mai névnap

2019, július 24 - 09:09, Kinga,Kincső

Esemény naptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Képgaléria

HATÁRTALANUL...

Szakmák éjszakája

EU Szakképzési Hét

Mobil Alkalmazás