Jelenlegi hely

Címlap » Képzések
Iskolánk képzései
 

 

      Turisztika ágazat:


      A tanulók sikeres érettségi vizsga esetén érettségi bizonyítványt szereznek.

Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
Képzési idő: 4 év
Képzési forma: nappali tagozat
Idegen nyelv oktatása: angol, német
Felvételi követelmények: nincs
A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 6- 7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
Jelentkezés: az általános iskolán keresztül
Érettségivel megszerezhető a szállodai recepciós végzettség
Az érettségi vizsga egyik vizsgatárgya a szakmai tárgy.
A szakmai tantárgyak beszámításával az érettségi után 1 év alatt szerezhetnek  szakképesítést / Turisztikai szervező, értékesítő /

 

 

A turisztikai szervező, értékesítő szakember korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel, továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

- komplex módon átlátni a vállalkozás valamennyi munkafolyamatát, és a felső vezetés utasítása alapján irányítani

- működtetni a vállalkozás internetes oldalát

- közreműködni a vállalkozás üzleti stratégiájának, szervezeti működésének kialakításában, illetve a cégarculat meghatározásában

- összeállítani a vállalkozás árualap-kínálatát, megszervezni az értékesítés munkafolyamatait

- komplex feladatokat végrehajtani, irányítani, ellenőrizni (továbbképzések szervezése, bonyolítása, pályázatok készítése)

- üzleti kapcsolatot tartani a turisztikai piac szereplőivel

- biztosítani a folyamatos munkamenetet a vállalkozás minden munkaterületén


 

Vendéglátóipar ágazat:

 

·         A tanulók sikeres érettségi vizsga esetén érettségi bizonyítványt szereznek.

  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 4 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 6-7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Az érettségi vizsga egyik vizsgatárgya a szakmai tárgy.
  • Érettségivel megszerezhető a pincér szakmai végzettség
  • A szakmai tantárgyak beszámításával az érettségi után 1 év alatt szerezhetnek  szakképesítést. /Vendéglátásszervező/

 

 

 

        Végzettség: államilag elismert Vendéglátásszervező-vendéglős szakképesítés

 

  • ·      OKJ szám: 54 811 01

  •  A vendéglátó egységet üzemeltet. Irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási, a gazdálkodási tevékenységeket. Kínálatot állít össze, irányítja a marketing tevékenységet (üzletpolitika, marketingstratégia, cégarculat, reklám). Magas fokú kommunikációs képességekkel rendelkezik. Kapcsolatot tart a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági‐ , munka‐ és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
  • A vendéglátásszervező-vendéglős feladatai:
  • vállalkozás alapítása és működtetése
    üzleti terv készítése
    gazdálkodás, gazdasági elemzéseket végzése
    vendéglátó üzlet napi munkájának szervezése, irányítása
    piackutatás végzése, elemzése (igények felmérése, az üzlet kínálatának meghatározása)
    reklámtevékenység koordinálása
    panaszkezelés
    szóbeli és írásbeli kommunikáció magyar és idegen nyelven
    termelő és értékesítő tevékenységet végzése


      Jellemző munkakörök vendéglátásszervező-vendéglős végzettségűek számára:

      Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője
Pl. cukrászdavezető, csárda üzletvezetője, étterem üzletvezetője, éttermi és rendezvényigazgató, éttermi igazgató, hidegkonyha
vezető, vendéglő üzletvezetője, munkahelyi étkezde vezetője, szállodai cukrászda üzletvezetője, szállodai salátabár üzletvezetője

 

Kereskedelem ágazat:


  • A tanulók sikeres érettségi vizsga esetén érettségi bizonyítványt szereznek.
  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 4 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 6-7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Az érettségi vizsga egyik vizsgatárgya a szakmai tárgy.
  • Érettségivel megszerezhető a eladó szakmai végzettség
  • A szakmai tantárgyak beszámításával az érettségi után 1 év alatt szerezhetnek  szakképesítést. /Kereskedő/

 

 

Kereskedő képzés (OKJ 54 341 01)

 

A kereskedő képzés és a szakma bemutatása

A jó, piacképes szakmák között a kereskedő kiemelt helyen áll, hiszen szakszerű munkájára mindig szükség lesz. Hosszú távú munkalehetőség, erkölcsi, valamint nem utolsó sorban anyagi megbecsülés vívható ki a kereskedelemben. A kereskedő képzés során elsajátított készségek és ismeretek akár alkalmazottként is hasznosíthatók, de a saját vállalkozás indításához szükséges jogi és szakmai ismereteket is átadjuk a  képzés során.

Feladata a kereskedelmi egység szabályszerű és célszerű működésének biztosítása. Irányít, szervez és elemez – a bolt, az üzlet érdekeit szem előtt tartva. A kereskedő biztosítja a működéshez szükséges személyi- és tárgyi feltételeket. Ő veszi föl a munkavállalókat, és ő szerzi be a berendezési tárgyakat.

Akár a bolthálózat arculatának kialakításában is részt tud venni, alakíthatja a választékot. Folyamatosan figyelemmel követi és elemzi az aktuális piaci helyzetet, hogy gyorsan  megfelelő választ tudjon adni a változásokra.

Szükség esetén vállalkozást indít, vagy szüntet meg – a képzés során megszerzett – a vállalkozások működtetéséhez szükséges ismeretek alapján. Kiválasztja és kialakítja az üzlethelyiséget.

 

Mire készít fel ez a képzés?

 

A kereskedelmi egység működtetése tehát rendkívül sokrétű feladat: a kereskedő végzi az árukészlet megrendelését, így figyelnie kell annak sokszínűségére, valamint arra is, hogy a raktárkészlet ne apadjon ki. Gondoskodik a munkabeosztásról, megszervezi az üzletmenetet, mindezt pedig az értékesítési elemzésekre, a tapasztalataira támaszkodva teszi, figyelembe véve a piaci jellemzőket is.

A kereskedő képzés során minden szükséges ismeret elsajátítható. A kereskedelem széles köre válik  elérhetővé, hiszen bútorok, lakástextilek, élelmiszerek, vegyi áruk és ruházati termékek kereskedelmét is tanítják a képzés alatt.

 

 

 

 

Szakács:

 

·         A tanulók sikeres szakmai vizsga esetén OKJ bizonyítványt szereznek.

 

  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 3 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi és pályaalkalmassági orvosi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Szakmai vizsgával megszerezhető a szakács szakmai végzettség
  • A 3 év beszámításával a sikeres szakmai vizsga után 2 év alatt szerezhetnek  érettségi bizonyítványt.

 

 

 

A szakács elsődleges feladata az ételek elkészítése különböző nyers- vagy félkész alapanyagokból. A kiválasztott nyersanyagokat gondosan elő kell készíteni: hámozni, tisztítani, feldarabolni. Majd mindet a megfelelő edényben a tűzhelyen vagy a sütőben elkészíteni, ízesíteni.  Lehetőség nyílik új íz kombinációkat kitalálni, és a hagyományostól eltérően fűszerezni.

Az elkészítést követően a tálaláskor ismét jöhet a kreativitás, kiválasztani az ételnek megfelelő tányért, amiből manapság elég sokféle választék található mind méretben-, formában-, mintában- és színben. Ezt követően az ételt úgy elhelyezni a tányéron, hogy az kívánatos legyen. Fontos az étel formája, valamint megfelelő díszítése, hogy igazán gusztusos étel kerüljön a vendég elé, aki nagy elégedettséggel fogyassza és hírét adja, hogy az adott étteremben milyen finomat evett!

 

 

 

Pincér:

 

·         A tanulók sikeres szakmai vizsga esetén OKJ bizonyítványt szereznek.

 

  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 3 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi és pályaalkalmassági orvosi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Szakmai vizsgával megszerezhető a pincér szakmai végzettség
  • A 3 év beszámításával a sikeres szakmai vizsga után 2 év alatt szerezhetnek  érettségi bizonyítványt.

 

A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózatiegységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendég által igényelt, illetve ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Munkája során:

– előkészíti munkaterületét, gondoskodik az értékesítéshez szükséges gépek, berendezések és felszerelések előkészítéséről,

 

 – a felszolgálásra kerülő árukat kivételezi, és a szakmai előírásoknak megfelelően előkészíti,

 

 – fogadja a vendéget, a megrendelt, illetve ajánlott ételeket és italokat felszolgálja, elvégzi a vendég fizettetését, 

 

– a felszolgáláshoz kapcsolódóan különböző szolgáltatásokat nyújt a vendégeknek, – elvégzi az értékesítéshez kapcsolódó számviteli feladatokat, 

 

– tevékenységét önállóan vagy munkatársakkal együtt irányítással, illetve irányítás nélkül végzi, 

 

– betartja a szakmájára vonatkozó munka- és balesetvédelmi, egészségügyi, valamint egyébhatósági előírásokat

 

 

 

Cukrász:

 

 

 

  • A tanulók sikeres szakmai vizsga esetén OKJ bizonyítványt szereznek.
  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 3 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi és pályaalkalmassági orvosi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Szakmai vizsgával megszerezhető a cukrász szakmai végzettség
  • A 3 év beszámításával a sikeres szakmai vizsga után 2 év alatt szerezhetnek  érettségi bizonyítványt.

 

 

 

 

 

A Cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:


 A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

 


A szakképesítéssel rendelkező képes:

   

      Saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni cukorkészítményeket előállítni bevonó anyagokat készíteni, felhasználni cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni uzsonnasüteményeket készíteni teasüteményeket készíteni kikészített süteményeket készíteni, hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni pohárkrémeket, készíteni bonbonokat készíteni tányérdesszerteket készíteni alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni

 

Eladó:

  • A tanulók sikeres szakmai vizsga esetén OKJ bizonyítványt szereznek.
  • Jelentkezhetnek: fiúk és lányok
  • Kollégiumi elhelyezés: Cseresnyés Kollégium
  • Képzési idő: 3 év
  • Képzési forma: nappali tagozat
  • Idegen nyelv oktatása: angol, német
  • Felvételi követelmények: egészségügyi és pályaalkalmassági orvosi alkalmasság
  • A felvételi eljárás rendje: az intézmény nem tart felvételi vizsgát. A jelentkezési lapokon benyújtott felvételi kérelmekről az iskola a 7-8. osztályban elért – tanulmányi eredmények ismeretében dönt. Az elért eredmények alapján – pontszámokká alakítás után – készül felvételi sorrend.
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül vagy személyesen az iskolában
  • Szakmai vizsgával megszerezhető a eladó szakmai végzettség
  • A 3 év beszámításával a sikeres szakmai vizsga után 2 év alatt szerezhetnek  érettségi bizonyítványt.

 

 A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

 Az eladó szakember a kereskedelmi vállalkozásokban kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Az eladásra kerülő áruk raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. Közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában

 A szakképesítéssel rendelkező képes:

  •  segíteni az árubeszerzést
  • átvenni az árut
  • készletezési, raktározási feladatokat végezni
  • értékesítési tevékenységet végezni
  • ellátni a kereskedelmi egység szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat

 

 

 

SZAKGIMNÁZIUMI  OSZTÁLYOK

Általános képzés (9-12. évfolyam)

Ágazat

Szakmacsoport

Kód-szám

Képzési forma

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

 

Vendéglátóipar

-

2010

nappali

4

34

 

Kereskedelem

-

2020

nappali

4

17

 

Turisztika

-

2030

nappali

4

17

 

Szükséges iskolai végzettség

8 évfolyamos általános iskola

Eü. alkalmassági követelmény

Egészségügyi szakmai alkalmasság

Integrált felkészítés

Nincs

A jelentkezés módja és határideje

14/2017. (VI.14.) EMMI rendelet szerint a tanulók által kitöltött, az iskola által továbbított jelentkezési lapon

2018. február 19.

Írásbeli felvételi

Nincs

Szóbeli meghallgatás

Nincs

A felvételi döntés alapja

Az 5. 6. 7. osztályokban a tanév végén és a 8. osztályban félévkor (magyar nyelv, irodalom, történelem, idegen nyelv és matematika tantárgyakból) elért osztályzatok átlaga alapján rangsoroljuk a jelentkezőket

A felvételről való értesítés módja és ideje

Az iskola megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak

2018. április 27-ig

A képzés kezdete

A 2018-2019-es tanév rendje szerint

Emelt szintű érettségire való felkészítés

Nincs

Emelt óraszámú képzés

Nincs

Oktatott idegen nyelvek:

Angol, német

Oktatott természettudományos tárgyak

9. évfolyam: komplex természettudományos tantárgy

10. évfolyamtól

·        

Kereskedelem ágazatban: földrajz

·        

Vendéglátóipar ágazatban: földrajz

·        

Turisztika ágazatban: földrajz

A tanulmányokat záró vizsga

szakmai érettségi vizsga

Érettségivel megszerezhető szakképesítés

XXVI. Kereskedelem -->  Eladó

XXVII. Vendéglátóipar --> Pincér

XXVIII. Turisztika --> Szállodai recepciós

Kollégiumi elhelyezés

Van

Nyílt nap időpontja

2017. november 23. 1200

(12:00-14:00-ig óralátogatások, 14:00-tól igazgatói tájékoztató, az iskola bemutatása.)

2018. január 11. 14:00

               

 

Általános képzés (12-13. évfolyam)

Ágazat

Szakmacsoport

Kód-szám

Képzési forma

A képzés időtartama (tanév)

Felvehető létszám (fő)

-

Intenzív nappali érettségire felkészítő

-

nappali

2

68

 

 

Szükséges iskolai végzettség

szakmai végzettség

Eü. alkalmassági követelmény

Nincs

Integrált felkészítés

Nincs

A jelentkezés módja és határideje

Írásban, jelentkezési lapon az iskolában

2018. július- augusztus 25.

Írásbeli felvételi vizsga

Nincs

Szóbeli meghallgatás

Nincs

A képzés kezdete

A 2018-2019-es tanév rendje szerint

Emelt szintű érettségire való felkészítés

Nincs

Emelt óraszámú képzés

Nincs

Oktatott idegen nyelvek

Angol, német

A tanulmányokat záró vizsga

Érettségi vizsga

Kollégiumi elhelyezés

HSZC Cseresnyés Kollégiuma

Nyílt nap időpontja

2017. november 23. 1200

(12:00-14:00-ig óralátogatások, 14:00-tól igazgatói tájékoztató, az iskola bemutatása.)

2018. január 11. 14:00

 

 

 

SZAKKÖZÉPISKOLAI OSZTÁLYOK

 

Továbbtanulási lehetőségek a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező tanulók számára

 

Szakmacsoport

Szakképesítés

OKJ szám

Kód-szám

Képzési forma

A képzés időtartama (év)

Felvehető létszám (fő)

Vendéglátás-turisztika

Szakács

34 811 04

2040

nappali

3

42

Vendéglátás-turisztika

Cukrász

34 811 01

2050

nappali

3

28

Vendéglátás-turisztika

Pincér

34 811 03

2060

nappali

3

42

Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció

Eladó

34 341 01

2070

nappali

3

28

 

   

 

   

 

   

 


 

 

   

 

   

 



 

   

 

 

 

 


 

 

 

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

 

SZAKKÉPZÉS

 

Továbbtanulási lehetőségek az iskolában érettségi végzettséggel rendelkező tanulók számára

 

Ágazat

Szakképesítés

OKJ szám

Képzési forma

A képzés időtartama (év)

Felvehető létszám (fő)

Vendéglátóipar

Cukrász

34 811 01

nappali

2

14

Kereskedelem

Eladó

34 341 01

nappali

2

14

Vendéglátóipar

Pincér

34 811 03

nappali

2

14

Vendéglátóipar

Szakács

34 811 04

nappali

2

14

 

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 

 

 

 

 

 

           
           
           
           

 

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 

Mai névnap

2018, július 17 - 17:04, Endre,Elek

Esemény naptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Képgaléria

HATÁRTALANUL...

Szakmák éjszakája

EU Szakképzési Hét

Mobil Alkalmazás