2011/03/07 - 09:30

Sokan úgy élik meg a mindennapjaikat, mintha természetes lenne, amit átélnek. Mintha nekik ez járna. Én is ebben a hitben éltem, de miután látogatást tettünk a hódmezővásárhelyi Csodaház Foglalkoztató Napköziben, alapjaiban rendült meg ez a vélekedésem.

 

A Corvin Mátyás Tagintézmény diákja vagyok, és többedmagammal jártunk a középsúlyos, halmozottan sérült fiataloknál egy farsangi ünnepségen. Felkészítő tanárunk Rákosné Horváth Erzsébet tanárnő figyelmeztetett bennünket, hogy nem lesz egyszerű dolgunk. Személy szerint én ezt nem tudtam komolyan venni. Próbák sorozata előzte meg a fellépést. A központban a zene állt, hisz a zene gyógyír mindenki számára. Ahogy beléptünk az épületbe, egy teljesen otthonos környezetet tapasztaltunk. Megkértek bennünket, hogy mossunk kezet, és a cipőnkre húzzunk védőfóliát, a fertőzések elkerülése végett, hisz az itteni gyerkőcök immunrendszere lényegesen gyengébb, mint az egészséges embereké. Bevonultunk hát az épület központi helyiségébe, Gergő erősítőjét és gitárját felkészítettük a fellépésre. Én a kis fellépő cd-met behelyeztem a lejátszóba, és vártuk, hogy érkezzen a közönség. Először egy autista lány jelent meg a szemünk előtt. Ahogy körbenéztem, hirtelen mindenki arcán ugyanaz jelent meg. A megdöbbenés. Néhányukon látszott, hogy a könnyeikkel küszködnek. Én sem jutottam szóhoz. Ő valóban így él. Kezei görcsben álltak, egyik lábát csak húzta maga után. Mégis látszott: érdeklődéssel figyel minket. Meghűlt bennünk a vér. Majd szépen hozták a többi ott tanulót is. Sokakat tolókocsiban, illetve speciális székekben ülve gurították az első sorba. A fiatalabbakon még alig látszott a betegség. A lelki erőnk összes tartalékára szükség volt, mikor elkezdtük az előadást. És itt következett a második meglepetés. Élvezték. Tudták, miről van szó, és látszott az arcukon, hogy tökéletesen boldogok. Bár volt olyan, aki meg sem bírt mozdulni, mégis a Micimackó című szám hallatán az egész csoporttal együtt nevetett és örült. Sokkal odaadóbbak ezek a gyerekek, mint az egészségesebbek. Nekik sokkal több szeretetre és ápolásra van szükségük, és az ebben a legszebb, hogy cserébe olyan szintű szeretetet és lelki erőt kapunk, amiről még álmaimban sem hittem volna, hogy létezik.

Végül vendéglátóink fánkkal és üdítővel kedveskedtek nekünk, válaszoltak a kérdéseinkre, majd búcsút vettünk és elindultunk.

 

Egyszerűen elképesztő teremtés az ember. Csak egy élmény kell ahhoz, hogy az egész világot átértékeljük magunkban. Ezek a gyerekek boldogok így. Egy részük talán még tudja is, hogy nem olyan, mint az átlag, mégis boldogul és elfogadja a sorsát. Egy dolgot nem szabad elfelejteni, amikor egy ilyen személy kerül velünk szembe. Ő is ember. És nem szabad vele máshogy bánni. Érző lélek, akiből hatalmas szeretet árad. Fejet hajtok azok előtt, akik nap mint nap gondjukat viselik a halmozottan sérült fiataloknál. Köszönjük szépen a lehetőséget és ezt az életre szóló élményt!

  

Buzás Ádám

HISZK Corvin Mátyás Tagintézmény


 


 

Mai névnap

2019, július 24 - 08:56, Kinga,Kincső

Esemény naptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Képgaléria

HATÁRTALANUL...

Szakmák éjszakája

EU Szakképzési Hét

Mobil Alkalmazás